#Svetchutí: Pot-au-Feu – FRANCÚZSKO

Jedno z národných francúzskych jedál - Pot-au-Feu


Na skutočnom cestovaní je dôležité spoznávať ľudí, ich kultúru a zvyky či tradície. Keďže kuchyňa často prezradí o krajine a jej kultúre veľa, rozhodli sme sa čo to o národných jedlách krajín z celého sveta napísať.


VŠETKY ČASTI #SVETCHUTÍ 


 Francúzska kuchyňa je vo svete preslávená svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy a servírovania jedál, pestrosťou zloženia jedálneho lístka i estetickým vzhľadom a chuťovými vlastnosťami pripravených pokrmov. Veľmi významný je „grand bouillon“ – prvý vývar, ktorý je súčasťou mnohých polievok, omáčok a jedál. Tento vývar dominuje aj v „Pot-au-Feu“ = [Potofé]. 

 

 

Podľa Raymonda Blanca (jeden z najuznávanejších anglických kuchárov, ktorý sa ale venuje francúzskej kuchyni) je Pot-au-Feu „stelesnením francúzskej rodinnej kuchyne, je to najslávnejší pokrm vo Francúzsku“.

I keď sa jedlo zdá na prvý pohľad jednoduché, je naň potrebných asi 20 rôznych ingrediencií (recepty sa mierne líšia). Medzi ne patrí napríklad: hovädzie mäso, rôzne druhy zeleniny (cibuľa, mrkva, zemiaky…), kúsky tymiánu, čierne korenie, bobkové listy a iné… Aktívna príprava jedla vyžaduje asi 45 minút, na hotové jedlo si počkáme asi 5 hodín.

 .

História

Ťažko sa zisťuje, kedy bol výraz Pot-au-Feu prvýkrát použitý ako názov jedla. Názov podobný názov sa používal aj ako názov nádoby na varenie. Zatiaľ čo o tejto nádobe sa zrejme vedelo už v 11. storočí, prvá zmienka o jedle Pot-au-Feu pochádza z roku 1673. Ale už o čosi skôr, v roku 1600 kráľ Henrich IV. povedal: „Chcem, aby žiaden sedliak v mojom kráľovstve nebol tak chudobný, že nemôže mať v nedeľu kuracie.“ Chudobný v tej dobe jedli hlavne chlieb, koreňovú a sezónnu zeleninu a polievky. Zmiešaním práve týchto surovín (okrem chleba ) a pridaním mäsa vzniká dnešné Pot-au-Feu.


 #Svetchutí

Bookmark the permalink.

Comments are closed